Care Sunt Nevoile Tale Nutriționale?

Nutriția, așa cum se aplică vieții noastre de zi cu zi, înseamnă că preluăm din alimente ceea ce avem nevoie pentru a ne menține starea sănătoasă. Nutriția dar și dietetica au devenit cuvinte importante datorită implicării statelor în cerințele noastre alimentare zilnice și a reglementărilor în determinarea a ceea ce este și nu este periculos pentru noi să consumăm.

Dar care este responsabilitatea noastră în ceea ce privește nutriția? Oare înțelegem pe deplin care sunt cerințele noastre nutriționale, cum să îndeplinim aceste cerințe și cum să căutăm valoarea nutritivă reală în alimentele pe care le consumăm zilnic?

Nu sunt convins că nutriția a fost înțeleasă cu succes în sine. Auzim din ce în ce mai des despre aportul zilnic de vitamine, proteine sau carbohidrați, în contextul în care avem nevoie de o anumită valoare nutritivă (energetică) care vine din alegerile noastre culinare (în general, mâncare).

Dar ce este cu adevărat nutriția atunci când este aplicată zilnic?

Pentru o viață sănătoasă trebuie să determinăm de câtă hrană și de cât de mult exercițiu fizic avem nevoie – și mai ales, cât de bine realizăm aceste obiective. Nevoile zilnice de calorii, nevoile fizice și educația despre aceste nevoi sunt informații pe care ar trebui să le înțelegem cu toții.

Există cantități impresionante de informații disponibile în mediul online cît și în cărți tipărite pentru a te ajuta să faci alegerile cele mai bune pentru sănătatea ta, indiferent de grupa de vârstă din care faci parte. Desigur, există și foarte multă dezinfomare sau înțelegerea greșită a mecanismelor nutriționale.

Nutriția se referă la alimentarea corpului nostru, la capacitatea noastră de a-l menține sănătos și de a funcționa așa cum trebuie. Este vorba despre abilitatea noastră de a oferi zilnic organismului toate elementele nutritive necesare astfel încât să ne păstrăm sănătatea.

Așadar, nutriția studiază necesarul energetic și de principii nutritive implicate în dezvoltarea normală a organismului, relația dintre aportul alimentar și consumul energetic precum și consecințele excesului alimentar sau deficiențelor nutritive.

Nutriția studiază necesarul energetic și de principii nutritive implicate în dezvoltarea normală a organismului, relația dintre aportul alimentar și consumul energetic precum și consecințele excesului alimentar sau deficiențelor nutritive. Nutriția este un important factor de risc pentru apariția bolilor cronice, de aceea, o alimentație echilibrată este primul pas ce trebuie luat în calcul in cadul profilaxiei.

Un studiu din 2018 efectuat de specialiștii din cadrul Centrului Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar și Centrul Regional De Sănătate Publică Cluj (structuri ale Institutului Național De Sănătate Publică), relevă dezechilibre alimentare îngrijorătoare. De exemplu, romanii preferă o alimentaţie axată pe produse bogate în grăsimi și proteine de origine animală iar acest stil de viață nesănătos se transpune în procente mari de supraponderali (44,5% la bărbați, respectiv 31,4% la femei), şi de obezi (29% la bărbaţi, respectiv 28% la femei).

Grafic nutriție studiu România

Sursa: Starea de Nutriție și Consumul de Alimente în România 2018 (descarca PDF)

Tot in cadrul acestui studiu, calculul aportului energetic a fost realizat ţinând cont de energia de alimentele consumate zilnic, de fiecare membru al lotului inclus în studiu.

La lotul de bărbați s-a constatat un consum alimentar ușor dezechilibrat la toate categoriile de vârstă, cu o medie pentru întreg lotul de bărbaţi luaţi în studiu de 2760±1039 kcal/zi. Analiza aportului energetic la bărbați arată că aportul energetic este în limita recomandărilor, cu excepția grupei de vârstă 20-45 ani.

La lotul de femei s-a observat că aportul energetic are o valoare medie de 2556±994 kcal/zi. La lotul de femei aportul caloric a fost, în general, în limitele recomandărilor.

Nu sună prea rău, așa este? Greșit!

Un aport caloric dezechilibrat, în dezacord cu necesitățile specifice unui individ, duce în mod direct la creșterea indicelui de masă corporală și a numeroaselor probleme de sănătate induse de supraponderalitate și obezitate. Iar orice dezechilibru alimentar pe termen lung duce la apariția unor boli cronice sau metabolice. Bolile metabolice se caracterizează prin acumularea în exces a anumitor compuși chimici cu afectare neurologică, hepatica, sau cardiacă – printre altele.

Puteți vedea cum mai multă informare, cooperare și o participare deschisă din partea nutriționiștilor și dieteticienilor ar putea determina mult mai puține probleme de sănătate?

Deci, cum determinăm nevoile nutritive esențiale către organism?

Această cunoaștere vine in principal prin educarea noastră despre ce nevoi individuale sunt, nevoile familiei noastre, apoi luând aceste cunoștințe și aplicându-le la alimentele pe care le cumpărăm, pe care le pregătim și pe care familiile noastre le consumă. Din păcate, destul de des, necesarul zilnic de calorii depășește nevoile noastre personale. Iar în foarte multe cazuri, mai ales în mediul rural, necesarul caloric este subdimensionat!

În plus, nutriția este una dintre cele mai complexe domenii deoarece există foarte multe componente pentru care trebuie ținut cont și pentru că fiecare persoană are propriile nevoii. Spre exemplu, necesarul caloric zilnic pentru femeii diferă de cele ale bărbaților, iar necesarul femeilor adulte diferă de cele ale unei fete adolescente. Pe măsură ce îmbătrânim, este inevitabil ca nevoile noastre calorice să se schimbă constant. Iar necesarul nutrițional al unui pacient cardiac sunt diferite de cele ale unui individ sănătos, de vârstă mijlocie.

Prin urmare,  educația continuă despre nutriție și dietetică este o necesitate pe tot parcursul vieții!  Puteți vedea complexitatea situației acum?

Ceea ce ne trebuie cu adevărat este să dezvoltăm un plan care să determine nevoile nutriționale zilnice, saptaminale, și lunare ale corpului, astfel încât pe măsură ce îmbătrânim, pe măsură ce starea noastră fizică se schimbă sau sănătatea noastră se schimbă, să putem recalcula nevoile calorice.

Deși toți oamenii sunt unici în ceea ce privește biochimia, metabolismul sau genele, felul în care reușim să procesăm alimente, să asimilăm nutrienții și să eliminăm toxinele este determinant în sănătatea noastră.

Individualitatea este astfel cheia pentru a înțelege nevoile nutriționale ale fiecărei persoane. Iar o nutriție bună ar trebui să fie obiectivul final al fiecărei persoane responsabile.

tratare prin nutritie

Trei Elemente de Bază În Nutriție

Adevărul este că nu există niciun mister implicat în obținerea necesarului de nutrienți de care corpul tău are nevoie. De ce ar trebui să vă pese de obținerea nutrienților adecvați? Mulți oameni sunt încă sub concepția greșită că a mânca sănătos este valabil doar pentru tineri deoarece aceștia cresc.

Nimic nu este mai FALS! Țesutul și celulele sunt reînnoite constant atât la copii cât și la adulți. Eșecul regenerării poate duce la boli diverse sau mai rău, chiar la moarte. Pentru a reduce riscul de a dezvolta o boală, trebuie doar să urmați trei pași de bază.

Hidratare Adecvată

Simplu și adevărat, corpul tău are nevoie permanentă de apă. Să fii hidratat corespunzător te va avantaja intotdeauna pentru că apa îți menține celulele sănătoase. Dar atenție: ideea este să te hidratezi, nu să bei multă apă. A bea apă nu înseamnă neapărat că te hidratezi. Așa cum știţi, apa este principalul constituent al organismului reprezentând aproximativ 60% din greutatea corpului la bărbaţii adulţi și 50-55% din greutatea corporală la femei.

Din cantitatea totală de apă consumată, aproximativ 30% provine din alimente și 70% din băuturi – dar aceste procente pot varia foarte mult în funcţie de individ. Deshidratarea are efecte negative asupra organismului. Studiile au arătat că un deficit de apă ce corespunde cu doar 2% din greutatea corpului reduce capacitatea aerobă cu aproape 20%. În plus, deshidratarea chiar și moderată  influențează negativ abilitatea psihomotoare a unei persoane.

FAPT DIVERS: Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează aproximativ 180 de litri de apă în fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbită pentru a preveni pierderile excesive de lichide.

Și atunci ne întrebăm: când trebuie să bem apa? Răspunsul este extrem de simplu: atunci când ne este sete! Nu există o regulă standard pentru consumul de apă! În medie un individ (indiferent de sex) are nevoie de 1-1,5 litri de apă pe zi. Sau consumul a opt pahare de apă în fiecare zi. Dar nimic nu este bătut  în cuie.

Așa cum am precizat anterior, oamenii au nevoi diferite. Nevoia de apă depinde de ceea ce faci, și unde ești. Sunt atât de mulți factori care contribuie la menținerea gradului optim de hidratare încât s-au scris tone de articole despre apă și hidratare.

Alimentație Sănătoasă

Pe lângă faptul că trebuie să te hidratezi, trebuie să mănânci cât mai variat. Uită  deocamdată TOATE dietele care restricționează anumite alimente.  Cheia unei alimentații sănătoase este să mănânci după un calendar bine stabilit, cu moderație și varietate.  Calculul necesarului caloric este influențat de greutate, înălțime, vârstă, profesie, activitatea fizică, starea fiziologică.

Ideal este să avem o alimentație care să păstreze proporțiile între cele TREI elemente de bază: amino-acizii (proteine), glucide și zaharuri (carbohidrați) și grăsimi (lipide). Adevărul este că avem nevoie de câte puțin din fiecare. Iar secretul este să consumăm legume și fructe, carbohidrați, grăsimi și proteine. Bineînțeles că proporțiile sunt specifice în funcție de fiecare individ, dar întotdeauna rețineți principiul de bază.

tabel substante nutritive

Adoptarea unei nutriții sănătoase nu înseamnă regim alimentar; reprezintă doar o metodă de îmbunatățire a sănătății. Consumarea regulată a unei diete echilibrate, sărace în grăsimi saturate, bogate în cereale integrale, fructe și legume va reduce riscul apariției unor afecțiuni pe viitor.

Suplimentarea cu Vitamine

Acesta este un capitol destul de controversat, însă trebuie să știi următoarele. Atâta timp cât locuiești într-o zona/țară în care alimentele sunt diversificate, abundente și produse în siguranță (poate eco?), nu ar trebui să ai nicio problemă în ceea ce privește cantitatea de vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie. Cu toate acestea, unele alergii alimentare precum și unele boli vă pot împiedica să mâncați anumite alimente.

Unele persoane, de exemplu, sunt intolerante la lactoză și nu pot consuma produse lactate. În aceste cazuri, suplimentarea ar trebui să devină o parte a unui plan de nutriție sănătos. Nu aveți nevoie de rețetă pentru a cumpăra vitamine, dar este o idee bună să discutați mai întâi cu medicul de familie sau nutritionist despre aceste nevoi speciale.  Nu trebuie uitat că un consumul excesiv de vitamine poate provoca toxicitate și efecte secundare neplăcute.

Unele persoane iau suplimente cu vitamine zilnic, în timp ce altele nu iau deloc sau foarte rar. Încă odată, recomandările diferă foarte mult, în funcție de mulți factori, inclusiv  vârsta persoanei în cauză și starea ei de sănătate, printre altele.

În mod cert, însă, în privința acestor pastile există multe mituri. Dacă nu ceri sfatul medicului înainte sau nu citești cu atenție eticheta și iei mai mult de un supliment, poți ajunge ușor să depășesti doza zilnică recomandată (DZR) și să ai reacții adverse: prea mult magneziu sau fosfor provoacă diaree, prea multă vitamina C și prea mult Zinc – stări de greată și vomă, prea mult Seleniu – păr și unghii casante. Sau dacă iei prea mult Fier, s-ar putea să te alegi cu o deficiență de Zinc. De aceea, în cazul în care iei mai multe suplimente odată, este indicat să ceri părerea unui specialist!

Concluzie

Alimentația corectă ne asigură menținerea stării de sănătate, creșterea, dezvoltarea, o activitatea fizică și intelectuală corespunzătoare. Astăzi însă mâncam dezorganizat și în combinații nefericite, iar alimentele consumate sunt sărace în nutrienți și în calorii de calitate, cu adaosuri chimice sau care sunt modificate genetic.

Este de asemenea necesar să adoptăm un stil de viață activ, renunțând la sedentarism, la consumul de alcool în exces, la consumul de alimente industriale înalt procesate cu aditivi alimentari (E-uri) și cu arome artificiale, sau la stilul de viață de tip fast-food.

Acest comportament este un prim pas important pentru sănătatea ta și a copiilor tăi.